Zwannie Sterenborg

Ik doe mee voor mezelf, maar zeker ook voor kinderen van nu en in de toekomst. Want ondanks alle verbeteringen is kanker nog steeds een ernstige ziekte met vervelende gevolgen. Ik hoop dat onderzoek ervoor zorgt dat voor kinderen, die genezen van kinderkanker, een goede kwaliteit van leven de norm wordt.

Zwannie Sterenborg

Ik doe mee aan onderzoek omdat ik begin jaren ’80 ben behandeld voor kanker. Ik had een soort kanker die nog niet zo bekend was en de behandeling was dan ook experimenteel. Operaties, chemokuren en bestralingen zorgden voor pijn en misselijkheid. Er waren in die jaren geen medicijnen tegen de bijwerkingen van de chemo. Het aanprikken van aders was al snel een probleem. Tijdens de operatie werd geen rekening gehouden met kwaliteit van leven na kanker. Er werd grof gesneden waardoor ernstige littekens zijn ontstaan. Onvoldoende zorg voor het psychische aspect hiervan en voor  het (over) leven na kinderkanker hebben bij mij gezorgd voor grote onzekerheid in mijn verdere leven. Inmiddels ben ik 43 en heb te maken met late effecten.

Gelukkig genezen nu meer kinderen van kanker, zijn de behandelingen gerichter en humaner en zijn de bijwerkingen beter beheersbaar. Dit alles gerealiseerd door onderzoek. Onderzoek is belangrijk!Waarom ik meedoe:
Zwannie Sterenborg
Ingrid Westerhof
Floor van Leeuwen
Esther Radstaak-Brookman
Leontien Kremer
Wendeline Braaksma
Frederieke Cornelis
Anne de Wit
Wim Tissing
Liesbeth Bruinekool
André van Olphen
Daan Smit
Alex Wegman
Marry van den Heuvel-Eibrink
Monique Jaspers
Carel Jansen
Cecile Ronckers
Eline van Dulmen-den Broeder
Martha Grootenhuis
Jacqueline Loonen
Birgitta Versluys
Martine van Engelen en Herma Vermeulen
Barbara Nijman
Jaap den Hartogh
Ad Schepen
Dorine Bresters
Martine Raphael